Спортни клубове


АВТОМОБИЛЕН СПОРТЕН КЛУБ ”ЛОМ-РЕЙСИНГ”

ОЛИМПАвтомобилен спортен клуб “Лом – Рейсинг“, Булстат 111591534, е регистриран с Решение на Окръжен съд - Монтана по Ф.Д. № 27/2008 от 12.05.2008 г.
Клубът е сдружение с обществено-полезна дейност, регистрирано в Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност. Съгласно устава финансирането на дейността му се осъществява чрез спонсорство и дарения.

Председател на клуба е Аврам Рафаилов Аврамов. Той е бронзов медалист в националния шампионат до 1600 куб.см – 2001 г. Национален шампион за 2001 г.- отборно, с клуб „Лом-Елит”, вицешампион- зимен шампионат 2001 г., 2006 г. – второ място на национално открито първенство и много други участия в различни по формат състезания.
Клубът разполага със своя база от 2 състезателни автомобила тип „Бъги”, с които участва в състезания по автокрос, два сервизни автомобила и собствен екип от 4 механици.

При договорено финансиране клубът може да привлече и лицензира още 2 състезатели (единият е трикратен шампион на България), които разполагат със собствени автомобили.
Състезателите на АСК “ Лом – Рейсинг“ участват в кръговете на националния шампионат и в международни състезания провеждани в страни от Югоизточна и Централна Европа. Поради завоюваните от състезатели на клуба челни места в националния шампионат автомобилите на АСК „Лом рейсинг” имат гарантирано присъствие във всички състезания/кръгове през годината.

За контакти:
3600 Лом ул. Пристанищна №17, ЖК „Кале”, бл.9, вх.Д, ап.23
GSM: (0878) 720 675
Е-mail: avram.avramov@abv.bg, WEB: www.lomracing.com


СПОРТЕН КЛУБ ”ОЛИМП”

ОЛИМПКлубът е създаден през 1992 година. Регистриран в МОС с Решение №1980 от 21.12.1992 г. Член на Българската федерация по спортна акробатика. Лицензиран от ДАМС за развиване на спортна дейност (Лицензия 1-057-006/ 25.02.2003 г.) Клубът е регистриран в Централния регистър на Министерството на правосъдието за осъществяване обществено полезна дейност под №20030206009.
Управителен съвет: Председател Росен Войнов и членове Павлина Ценовска, Албена Първанова, Даниела Александрова и Виолета Войнова.

Предмет на дейност: Практикуване на спортната акробатика, развитие и възстановяване на двигателната култура. Превенция срещу тютюнопушенето и наркоманията, спортно усъвършенстване, култура на поведение, спортна етика и др.

В клуба се тренира и практикува спортна акробатика от момичета и момчета във всички видове и възрастови групи: деца до 11 год., юноши и девойки младша възраст, юноши и девойки старша възраст, младежи, мъже и жени. В момента в клуба се занимават с акробатика 45 деца, разпределени в 5 възрастови групи. Обучението,тренировките и управлението на клуба се извършва от треньори и лица притежаващи професионална правоспособност и квалификация:

• деца - 1 група
• момичета и момчета - във видовете женска двойка - 1, четворка мъже - 1
• юноши и девойки мл. възраст - четворка мъже 1, тройка жени 1, мъжка двойка 1
• юноши и девойки ст. възраст - четворка мъже 1, тройка жени 2, мъжка двойка 1
• младежи и девойки- четворка мъже1,мъжка двойка1.
Тренировките се провеждат във физкултурния салон на ОУ "Константин Фотинов" пъти в седмицата от 14.00 ч. до 21.00 ч., и в зависимост от възрастовите групи.

Атрактивните и масовите изпълнения и интересни постановки предизвикват интерес и наслаждение в гражданите на града, демонстрирани на различни общински мероприятия и училищни изяви. Особено добри са постиженията на акробатите през последните две-три години, състезателите печелят златни сребърни и бронзови медали от държавните първенства, международни турнири и първенства.

За контакти:
3600 Лом, ул. Ковачишка №3
GSM: (+359) 0895750131
Е-mail: scolimp@mbox.contact.bg, WEB: www.scolimp.hit.bg


ФУТБОЛЕН КЛУБ „МАРИЯ ЛУИЗА”

МАРИЯ-ЛУИЗАФК „Мария Луиза” е основан през 1924 г. В първите години от съществуването си той е офицерски клуб към Втори конен полк на Н.В. Княгиня Мария Луиза в гр. Лом. До 9 септември 1944 г. ФК „Мария Луиза” се състезава във втора дивизия, а след това е разформирован. Наследник на отбора до 1969 г. е ФК ”Левски”, впоследствие преименуван на „Дунав”. Под тези имена отборът има три участия в „Б” Северна група – през 1967 г., 1975 г. и 1992 г. При последното си участие клубът регистрира и най-доброто си представяне – второ място на полусезон 1992/1993 г., когато заради финансови проблеми отборът прекратява участието си във втора дивизия. До края на 90-те клубът се състезава във „В” Северозападна група и „А” Областна група, но накрая престава да съществува.

През 2003 г. е възстановен ФК „Мария Луиза”, като едниственият клуб в гр. Лом. От тогава досега президент на клуба е народният представител доц. Борислав Великов. Клубът е неизменен участник във „В” Северозападна група. Старши-треньор на отбора е Стоян Стоименов-Сарти.

В детско-юношеската школа на ФК „Мария Луиза” тренират около 120 деца. Те се състезават в зоналните групи.

Програма, резултати и класиране на ФК „Мария Луиза” във „В” Северозападна група:
www.football24.bg

За контакти:
3600 Лом, ул. «Бозвели» №1
GSM: (0899) 120 823, Любен Любенов – Технически директор на ФК „Мария Луиза”


СПОРТЕН КЛУБ ”АЛМУС БОКС”

АЛМУС БОКСОснователи на боксовия клуб са з.м.с. Димитър Деков и Ради Петков. Десетки са медалите от републикански и международни състезания. Носители на отличията са майсторите на спорта Иван Илиев, Методи Методиев – сребърен медалист от европейско първенство за младежи, Илиян Илиев – балкански шампион, Иван Емилов, Борис Пламенов, Тодор Димитров, Славчо Илиев, Огнян Панталеев, Валентин Георгиев.

От 1976 г. до 1988 г. в Лом се провеждаше международен турнир „Алмус” за юноши за купата на Община Лом. Боксовите срещи се провеждаха в спортната зала „Балканиада” с участието на отбори от Чехословакия, ГДР, Унгария, Полша, Румъния, Югославия и българските ЦСКА, „Левски Спартак”, „Славия”, „Локомотив” СФ, както и съставите на Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Видин. Този международен турнир беше единствен в страната и отлична възможност за треньорите и специалистите да следят развитието на младите боксьори. За съжаление, поради финансови причини турнирът за купа „Алмус” бе преустановен.

През 1993 г., вследствие на настъпилите промени в структурата на спорта, в Лом бе регистриран спортен клуб „Алмус Бокс”. Клубът е приет за член на Българската федерация по бокс на 23.06.1993 г. Въпреки липсата на финансови средства и влошените условия за тренировъчен процес, боксовият клуб продължи да „произвежда” състезатели, които достойно затвърдиха славата на Лом като един от боксовите центрове в България. През 90-те години неколкократен републикански шампион и състезател от националния отбор е Борис Гергов. Носители на златни и сребърни медали са Кънчо Величков и Сашко Марков, включени в разширения състав на националния отбор. Републикански шампиони и медалисти са и Васил Сашков, Пепи Сашков, Николай Георгиев, Кирчо Илиев, Красимир Минчев, Горан Фидосов, Иван Николов. Цветан Борисов, Бисер Любенов.

Треньор на юношеските формации и дългогодишният състезател Валентин Георгиев-Паланкат. Той работи с три групи с общо 35 състезатели и още една подготвителна група от 16-20 състезатели. Тренировките се провеждат в спортна зала „Балканиада”.

За контакти:
3600 Лом, ул. „Бозвели” №1
Атанас Наумов


БОКСОВ КЛУБ ”ТАЛАНТИ”

ТАЛАНТИБоксов клуб „Таланти” е създаден през 2002 година. Президент на клуба и треньор м.с. Славчо Илиев Георгиев – бивш състезател по бокс, участник в националните отбори на България и носител на призови места от международни турнири.

През март 2002 г. БК „Таланти” за пръв път участва в състезания от календара на Българската федерация по бокс. Във финала на републиканското първенство за момчета клубът спечели три бронзови медала. От 48 клуба БК „Таланти” се нареди на 24 място. През 2003 г. и 2004 г. възпитаниците на клуба Таско Найденов и Георги Георгиев станаха шампиони. Таско Найденов бе привлечен от страши-треньора на ЦСКА – олимпийския шампион Петър Лесов и през сезона 2006/2007 г. се състезаваше за ЦСКА, а Георги Георгиев бе включен в разширения състав на националния отбор.

Републикански шампион за 2007 г. стана Марко Сашков. На първо място се класира и Георги Георгиев, който спечели и един сребърен и четири бронзови медала. От 57 клуба БК” Таланти” се класира на 14 място. През 2008 г. заради влошеното финансово състояние и проблеми с материалната база, клубът отстъпи от класирането и е 31 място. Около 30 деца и юноши тренират в БК „Таланти”.

За контакти:
3600 Лом, ул. „Пилистър” №18
Славчо Илиев


КЛУБ ЗА ВОДНИ И ЕКСТРЕМНИ СПОРТОВЕ „ПОРТ ЛОМ”

ПОРТ ЛОМКлубът е основан през 1978 г. Той е лицензиран от ДАМС и член на Българската федерация по водомоторен спорт. Управителният съвет е с председател Борислав Михов и членове: Спиридон Каменов, Тони Тодоров, Константин Костадинов, Михаил Михайлов, Димитър Димитров и Людмил Бадиков.

Първоначално клубът развива гребане, ветроходство и водомоторен спорт. През 80-те и 90-те години клубът вече разполага със собствени двигатели и проектира и изработва скутери.

„Порт Лом” за пръв път става отборен републикански шампион през 1989 г. Клубът е отборен републикански шампион през 2000 г., 2001 г., 2002 г. и 2003 г. Най-малкият клас е учреден по инициатива на клуба и първото състезание в клас "SA" за младежи до 14 години е проведено в Лом през 2001 година. Скутеристите от „Порт Лом” се състезават в класовете SA, SC, OA-250, OB-350, OC-500 и R-1000. От 2008 г. клубът подготвя състезатели и в детския клас „Джуниър”. Същата година Клубът за водни и екстремни спортове „Порт Лом” е трети в републиканския отборен шампионат.

Началник и треньор на скутеристите е Спиридон Дочев, който заедно с изпълнителния директор на „Пристанищен комплекс Лом” ЕАД Борислав Михов са членове на Управителния съвет на Българската федерация по водомоторен спорт.

„През всичките години ние обучаваме деца и младежи, ограмотяваме ги технически, възпитаваме ги в спортен дух и те достойно защитават името на град Лом на републикански състезания. Но за да успееш да се задържиш на върха трябва много труд, умения, но и солидна материална база, и най-вече средства, с каквито ние на разполагаме. Никой от нашия клуб не получава и стотинка за труда си, всичко, което правим, е в името на достойното ни представяне, а това невинаги се оцецява” – казва Спиридон Дочев.

За контакти:
3600 Лом, ул.”Пристанищна” №21
Тел. (+359 971) 60 300, 69 412
Е-mail: portlom-admin@almus.net, WEB: www.port/lom-bg.com


СПОРТЕН КЛУБ ПО ТЕНИС НА МАСА „АРТАНЕС”

АРТАНЕССпортен клуб по тенис на маса "Артанес” е създаден през есента на 2004 г. от общественици и предприемачи от Лом с цел развитие на спорта тенис на маса сред подрастващите и утвърждаването на клуба като водещ в Северозападна България. Клубът упражнява своята дейност в обществена полза с активното съдействие на Община Лом, като притежава собствена тренировъчна зала с 3 висококачествени маси за тенис и треньор за провеждане на учебно-тренировъчния процес.

Освен целите по масовизиране на спорта, клуба развива и високо спортно майсторство чрез двата си представителни отбора – юноши и мъже. В момента СК „Артанес” Лом е единственият, който има представителен мъжки тим в „А” РГТМ. През 2006 г. в гр. Варна тримата юноши на клуба Виктор Кирилов, Владислав Първанов, Даниел Кръстев макар и само на 18 г. подсилени от Костадин Ангелов успяха да завоюват на финалите на държавното първенство за младежи до 21 години 8 място отборно, като задминаха такива центрове на тениса като Димитровград, Габрово, Разград, Добрич и др.

Същата година в Тетевен девойките от клуба Таня Павлова, Лилия Цекова и Ирина Огнянова, представлявайки града и своето учебно заведение ПГ „Н.Геров”, завоюваха бронзовите медали отборно в ученическите игри във възрастова група до 10-и клас. Отново през 2006 г. мъжкият тим спечели бронзовите медали в Северозападната лига по тенис на маса, а през 2007 г. завоюва второто място. През 2009 г. мъжкият тим спечели промоция за „А” група. Голям успех за СК „Артанес” и Лом е републиканската титла при юношите младша възраст, спечелена от Иво Младенов Йорданов.

За сезон 2008/2009 г. клубът е картотекирал следните състезатели: Роберт Тахирович, Димитър Георгиев Владимиров, Мартин Тодоров Великов, Владимир Венциславов Луканов, Любомир Венциславов Иванов – мъже, в „Б” Републиканска група, а при юношите младша възраст - Иво Младенов Йорданов с треньор Владимир Луканов.

За контакти:
3600 Лом, ул. «Дунавска» №37
GSM: (0878) 310 161, Пламен АнгеловСтраницата е създадена на: 14.12.2008
Актуализирана на: 09.06.2011
Валидност на съдържанието: 31.12.2011